De Club

AVV "Alphen" een club om trots op te zijn...


Op 1 maart 1909 werd AVV "ALPHEN" opgericht. De oprichting van de AVV komt vooruit uit de fusie van RVV (Rijnlandse voetbalvereniging) en Olympia. Beide verenigingen waren opgericht 1908, RVV was aangesloten bij de Goudse voetbalbond en Olympia bij de Leidse voetbalbond, maar beide clubs waren niet bepaald succesvol, daardoor kwam het op 1 maart 1909 tot een fusie tussen beide clubs. Onder de naam DVS (Door Vereniging Sterk) ontstond een nieuwe vereniging. Omdat bij de Nederlandsche Voetbalbond al een club uit Rotterdam met dezelfde naam was aangesloten diende de Alphense club een andere naam te zoeken. Daar werd vervolgens niet lang over nagedacht. Het werd de Alphensche Voetbalvereniging Alphen. Veel simpeler kon het niet.
 

De clubkleuren:

Het bepalen van de clubkleuren nam aanmerkelijk meer tijd in beslag. Na uitvoerige discussie werd gekozen voor de kleuren zwart, oranje en wit. Begonnen werd – in de Goudse Voetbalbond – met drie teams. Van een trainer was toen nog geen sprake.
De welgestelde Alphenaar J.W. Clant, stelde aan de Hofzichtstraat een stuk grond ter beschikking en daar werden de eerste wedstrijden gespeeld. Het ging de nieuwe vereniging niet slecht en al vrij snel werd de eerste klasse van de Goudse Voetbalbond bereikt. Korte tijd later promoveerde Alphen naar de derde klasse van de Nederlandse Voetbalbond (NVB), de voorloper van de KNVB. In die tijd verhuisde de club naar een terrein aan de Van Boetzelaerstraat. Door het uitgeven van obligaties ter waarde van 25 gulden, kon "ALPHEN” in 1917, als eerste club van de Rijnstreek een tribune op haar terrein neerzetten. Dit geldt als een van de hoogtepunten in de clubgeschiedenis.


Het bouwwerk bleek echter niet alleen tegen alle weersinvloeden bestand. In november 1917 werd de tribune tijdens een stevige storm nagenoeg geheel verwoest. Een jaar later stond er echter al weer een nieuwe. Een actie onder de Alphense burgers leverde de benodigde tweeduidendvijfhonderd gulden op. Het zegt veel over de populariteit en de rol die AVV Alphen in die tijd had binnen de Alphense gemeenschap.
 

Niet op zondag

Overigens verliep niet alles op rolletjes. De gemeente Aarlanderveen, waartoe de Van Boetzelaerstraat toen nog toe behoorde, was pertinent tegen voetballen op zondag en stelde alles in het werk om dat onmogelijk te maken. Toen Alphen desondanks toch op een zondag thuis speelde werd het clubbestuur geverbaliseerd. Het kwam tot een proces, maar daarin kwam de club als winnaar uit de bus. Vanaf dat moment was voetballen op zondag niet meer tegen te houden. En zo promoveerde "ALPHEN" op zondag 22 mei 1932 na een beslissingswedstrijd naar de tweede klasse. Dit was een hele prestatie omdat er in die tijd nog geen sprake was van betaald voetbal en de eerste klasse het hoogst haalbare was. Diverse spelers uit die jaren deden niet alleen aan voetballen, maar waren ook zeer geïnteresseerd in atletiek. Zij besloten over te gaan tot de oprichting van een atletiekvereniging, onder de paraplu van AVV Alphen. En daarmee was de nog steeds bestaande atletiekvereniging AAV’36 geboren.
 

Bospark

In 1936 werd het terrein aan de Van Boetzelaerstraat verlaten. De club kocht een stuk grond achter het Bospark en op deze plek zou Alphen historie gaan schrijven. Niet alleen zou er een atletiekvereniging ontstaan uit A.V.V. "ALPHEN", maar ook de voetbalclubs ALPHIA, ARC en Alphense Boys zijn uit onze vereniging ontstaan. De club acteerde vele jaren met wisselend succes in de derde klasse. Tot op de historische dertigste mei 1966 het kampioenschap werd behaald na een fantastische wedstrijd tegen Olympia. Deze wedstrijd stond bol van de spanning en is één van de meest memorabele wedstrijden uit de geschiedenis van AVV Alphen.
 

De Bijlen

In 1970 volgde degradatie naar de derde klasse. Dat was ook het jaar waarin verhuizing plaatsvond naar De Bijlen, waar "ALPHEN" een schitterende accommodatie kreeg. Met vrijwilligers bouwde men een clubhuis en een zeker voor die tijd een fantastische tribune. Vanaf die tijd tot aan 1991 speelden "ALPHEN" in de vierde klasse om in dat jaar te degraderen naar de Leidse Voetbal Bond (LVB).

Een tijd van sportieve dieptepunten volgden elkaar op en was "ALPHEN" in de kelder van het amateurvoetbal terug te vinden. Enkele promoties en ook weer degradaties daargelaten was dit "ALPHEN" onwaardig. In het seizoen 2005-2006 kwam echter de kentering met een kampioenschap van de vijfde klasse na een beslissingswedstrijd. Het seizoen daarop werd "ALPHEN" gelijk weer kampioen van de vierde klasse. De kampioenschappen van 2005-2006 en 2006-2007 hebben er toe geleid dat het eerste elftal van A.V.V. Alphen werd verkozen tot Sportploeg van 2007 in de gemeente Alphen aan den Rijn. Na vier seizoenen in de derde klasse gespeeld te hebben, werd in het seizoen 2010-2011 de na-competitie gehaald en promotie naar de 2e klasse veilig gesteld.

 
Tijdens de viering van het 75-jarig bestaan in 1984 werd door het Bouwfonds een lichtinstallatie aangeboden aan de vereniging. Een lang gekoesterde wens ging hiermee in vervulling. Na de verbouwingen in 1984 en later in 2004 beschikt "ALPHEN" over een prachtige kantine. In 2008 heeft de gemeente de accommodatie grondig onder handen genomen en is "ALPHEN" voorzien van moderne kleedkamers, een kunstgrasveld en een prachtige tribune. De laatste jaren ging het hoofdveld met rasse schreden achteruit en is er na lang overleg met de gemeente een prachtig kunstgrasveld aangelegd dat in maart 2019 is opgeleverd. De lichtinstallatie uit de jaren ’80 is vervangen voor nieuwe masten met LED-verlichting en is er een heus keeperstraining-/inloopveld aangelegd. Doordat het hoofdveld iets smaller is gemaakt, is er een ruim terras aangelegd waar supporters en spelers gezellig met elkaar een wedstrijd kunnen kijken of iets kunnen drinken. Ook de tribunebanken zijn gerenoveerd dus een wedstrijd kan zowel bij droog als nat weer goed worden gevolgd.


Kortom, "ALPHEN" is klaar voor de toekomst.
 
 
Terug naar boven