Altior JO13-2
04-11-2023
5 - 0

Scheidsrechter:   Blaauw Timo (Scheidsrechter)
Vandaag de tweede wedstrijd in de tweede fase. Op bezoek komt Altior JO13-2. Wij zijn de enige twee teams in de poule die aan de slag mogen, want alle andere wedstrijden zijn afgelast. Bij winst zullen we dan ook logischerwijs de koppositie innemen. Van Altior weten we niet zo veel, in de vorige fase zaten ze in een andere 3e klasse poule waarin ze nogal wisselende resultaten behaald hebben. Verklaring daarvoor kan zijn dat ze een nogal smalle selectie hebben en regelmatig spelers lenen uit hun JO13-1. Het is dus elke week maar de vraag hoeveel hulp ze kunnen krijgen en hoe sterk ze voor de dag kunnen komen. Ook vandaag zijn er blijkbaar een stuk of 3 van de hulptroepen opgetrommeld, we zullen zien wat voor effect dat heeft op de wedstrijd. Maakt voor ons verder niet uit, want we gaan altijd uit van ons eigen spel en kracht.

Een paar minuten later dan gepland, want Altior is aan de late kant, starten we met de pot. Eerste helft wind tegen, we hopen daarvan in de tweede helft te kunnen profiteren als de wind misschien wat aantrekt en de vermoeidheid bij de tegenstander begint toe te slaan. Zoals altijd, proberen we de tegenstander vroeg vast te zetten en meteen druk te zetten op hun verdedigers. Dat loopt nog niet helemaal vlekkeloos. Altior probeert rustig via de centrale verdedigers en de backs en wij zetten daar niet op de juiste manier druk. Hierdoor lukt het Altior meerdere malen om via de backs (vooral aan hun rechterkant) vrij eenvoudig onder de druk uit te spelen. Achterin hebben de zaakjes gelukkig wel op orde, dus veel van de aanvallen kunnen we onschadelijk maken. Er ontstaat een gelijkwaardige wedstrijd waarin we zelf wel wat moeite hebben onze middenvelders de bereiken. De veldbezetting is niet helemaal goed en de afstand tussen onze laatste lijn en het middenveld te groot. Die driehoekjes die we willen creëren komen er daardoor niet uit wat de opbouw van achteruit verstoort. Als we dan toch het middenveld weten te bereiken kunnen we wel meteen gevaarlijk worden, daarvoor hebben we genoeg individuele kwaliteiten in huis. Aan beide kanten ontstaan kansen, al lijken die van ons wat meer in getal te zijn en ook wat groter. Dat uit zich ook in het aantal corners wat we krijgen. We hebben daaruit ook al een paar keer gescoord en ook deze keer weten we uit een corner te scoren. Altior let niet op en Luuk kan indribbelen, zijn voorzet (of schot) wordt door iedereen gemist behalve door Maäseya. Die is attent en tikt het balletje het doel in, 1-0! Zo komen we, ondanks dat we niet echt tot lekker voetbal komen, toch op een verdiende voorsprong. Met deze stand sluiten we de eerste helft ook af en gaan we de kleedkamer in voor de limo.

Er is wel wat te vertellen aan het team, want we maken het onszelf moeilijk door niet goed gepositioneerd te staan. Als we daaraan denken en dat een beetje beter gaan doen, maken we het onszelf veel makkelijk. Aan de inzet ligt het niet, maar we moeten wat slimmer zijn hoe we mensen vrij kunnen krijgen en uit kunnen spelen in balbezit. Dat zit hem dan vooral in de afstand tussen verdedigers en middenvelders en het niet zelf dichtlopen van passlijnen naar onze rechts- en linksbuiten. Altijd nadenken over hoe en waar we de driehoekjes kunnen creëren Ook hoe we beter druk kunnen zetten op hun laatste lijn stippen we nog even aan. Daarna vol energie weer naar buiten.

Iedereen heeft de aanwijzingen ter harte genomen, want het loopt nu een stuk soepeler. Af en toe komen inderdaad de gevraagde driehoekjes en nu kunnen we zelf eenvoudig onder de Altior druk uit spelen en onze aanvallers in stelling brengen. Dit levert al snel de eerste kansjes op en ook de doelpunten vallen, als Timo de 2-0 op het bord weet te zetten. Niet lang daarna is het ook al 3-0, deze keer is het Omar die scoort. De ruimtes die Altior laat worden nu veel groter. Zij kunnen het niet echt meer belopen en zelf spelen we een stuk beter dan in de eerste helft. Wel hebben we de neiging om weer te vervallen in dezelfde valkuil als de eerste helft. Verkeerd druk zetten en onze middenvelders niet helemaal goed gepositioneerd, alleen Altior valt uit elkaar en speelt niet meer als team zoals ze dat de eerste helft wel deden. Hierdoor kunnen ze ons niet echt pijn meer doen. Zelf maken we optimaal gebruik van de geboden ruimte en Felix doet er nog een schepje bovenop met twee doelpunten. Waarbij de laatste een mooie teamgoal is, die begint bij keeper Tygo en via onze verdediging en middenveld bij linksbuiten Tygo belandt. Zijn passje is perfect op maat voor Felix die vervolgens alleen op de keeper af kan en dat buitenkansje prima benut. Eindstand 5-0.

Moeizame eerste helft, maar in de tweede helft met beter voetbal toch afstand kunnen nemen en uit kunnen lopen naar een comfortabele overwinning.