Nicolaas Boys JO13-1
10-02-2024
3 - 1

Scheidsrechter:   Albert Nandlal (Scheidsrechter)
Een nieuwe zaterdag, een nieuwe wedstrijd. Deze fase zijn we begonnen met het accent op druk zetten bij de opbouw van de tegenstander. We hebben daarvoor afgelopen week een aantal varianten doorgesproken die we gaan toepassen. Vandaag tegen Nicolaas Boys de eerste test of we dat een beetje doorhebben. Nicolaas Boys komt uit de 2e klasse en hebben hun vorige twee wedstrijden in onze poule met grote overmacht gewonnen. Op papier zou het vandaag dus een zware dobber kunnen worden en van een tweede klasse team verwacht je ook wel een bepaalde vorm van verzorgd voetbal. Eens zien wat onze jongens daar tegenover kunnen zetten!

De wedstrijd start en meteen is duidelijk dat ons strijdplan voor wat betreft het druk zetten de prullenbak in kan. Van opbouwen van achteruit is bij Nicolaas Boys totaal geen sprake, vrijwel alle ballen gaan lang in een poging ons te verrassen met hun snelle spitsen. Dat kan effectief zijn, maar is toch niet het spelletje wat we zelf willen spelen. En in tegenstelling tot vorige week tegen Alphia doen we het nu een stuk beter door ons eigen spel te gaan spelen. We weten vaak met driehoekjes en goed combinatiespel de vrije man op het middenveld te vinden. Van daaruit gaat het nog wat moeizaam verder naar voren, maar het veldspel ziet er gewoon goed en verzorgd uit in deze fase. We zijn dan ook vaak op de helft van de tegenstander te vinden en als we de bal verliezen zijn we ook in staat om de gespeelde lange bal te onderscheppen. Hierdoor houden we Nicolaas Boys goed onder druk en weten we ook een behoorlijk aantal kansen bij elkaar te spelen. We worden echter voorlopig nog in de weg gezeten door een gebrek aan scherpte voor het doel, paar keer een teenlengte te kort bij voorzetten en een keeper van de tegenstander die gewoon een hoop ballen weet te pakken.

Doelpunten kunnen niet uitblijven, maar voorlopig lukt dat telkens net niet. Totdat uit weer een gevaarlijke aanval een scrimmage ontstaat voor het doel waarbij met kunst en vliegwerk de bal niet in het netje beland totdat Luuk vanaf randje zestien toch weet te scoren. Maar helaas voor hem, bij dat kunst en vliegwerk is er door de tegenstander hands gemaakt en net voor Luuk uithaalt fluit de scheidsrechter voor de handsbal en geeft een penalty. Doelpunt gaat dus niet door, maar er blijft wel een uitgelezen mogelijkheid over om toch die verdiende 1-0 voorsprong te pakken. Jip achter de bal en die maakt geen fout, 1-0! Heel verdiend en nu is het zaak om de voorsprong verder uit te bouwen. Met het overwicht wat we hebben moet dat mogelijk zijn. Het speelbeeld blijft ook hetzelfde. Ons veldspel blijft er goed verzorgd en daarmee weten we telkens gevaar te stichten. Nicolaas Boys blijft daar opportunistisch voetbal tegenover zetten met lange ballen op hun spitsen. Gezien de kansenverhouding hadden we eigenlijk al naar een grotere voorsprong uit moeten lopen, maar een oude voetbalwet treedt in werking. En één momentje van onoplettendheid achterin zorgt ervoor dat een lange bal goed valt en de rechtsbuiten van NicBoys zo op keeper Tygo af kan. Die is kansloos en het is zomaar 1-1. Tegen de verhouding in, maar dat telt niet in het voetbal. Dit is toch een tikkie voor ons en we zijn wat van slag. NicBoys daarentegen krijgt hierdoor juist meer vertrouwen en weten ons achteruit te dringen en wat gevaarlijke momenten te creëren. We houden het echter dicht tot aan de rust, maar weten zelf ook niet meer te scoren. 1-1 is dan ook de ruststand en dat hadden we op basis van het spel eigenlijk niet verwacht.

Weer wat tips in de rust, proberen vanuit het middenveld iets sneller Felix diep te sturen, die is zijn directe tegenstander op snelheid met gemak de baas, dus daar moeten we van proberen te profiteren. Voor Felix zaak om dan ook echt scherp te staan zoals dat heet, net niet buitenspel, en de goede loopacties te maken. Maar Nicolaas Boys zal zeker een tandje bij schakelen om proberen hier de winst te pakken, daar moeten we op beducht zijn. Gewoon een paar stappen verder naar achteren om die lange ballen beter te kunnen onderscheppen. Aan het begin van de tweede helft is daar inderdaad de druk van de tegenstander. Daar hebben we het wel even moeilijk mee en we komen goed weg als een vrije trap op de lat beland. Maar gaandeweg weten we weer meer controle te krijgen en verplaatst het spel zich van onze helft naar hun helft. Er komen weer kansen op de voorsprong maar hun keeper is vaak attent en komt goed uit zijn doel. Dan lukt het toch een keer om Felix goed weg te sturen én de keeper te passeren voor de bevrijdende 2-1.

We zijn weer duidelijk de bovenliggende partij en weten NicBoys goed te bedwingen. In deze fase geven we weer weinig kansen weg maar het verschil is natuurlijk maar 1 doelpunt. Dus één per ongeluk doorgeschoten balletje en we kunnen weer opnieuw beginnen. Nicolaas Boys voelt ook wel dat het de verkeerde kant op gaat en durven niet meer echt door te dekken. Dat geeft ons weer ruimte voor combinatiespel en als we uit een mooie aanval dan ook nog de 3-1 weten te maken als Stijn de assist geeft op Tygo van Wissen die met zijn linkerbeen mooi uithaalt is de wedstrijd gespeeld. Nicolaas Boys komt deze klap niet meer te boven en komt aan aanvallen vrijwel niet meer toe. Zelf verzuimen we nog een paar keer om verder uit te lopen maar met de 3-1 winst blijven de 3 punten vandaag gewoon in Alphen!