Altior JO13-2
Alphen JO13-2
27-01-2024
3 - 5

Eindelijk mogen we weer. Door de winterstop en daarna afgelastingen is het lang geleden dat we een potje hebben kunnen spelen, maar vandaag staat de eerste wedstrijd van fase 3 op het programma! Redelijk gehavend, met wat afwezigen, geblesseerden en zieken (Stijn, Joni, Luuk is nog maar net koortsvrij en Sam haakt in de warming up af met knieklachten), treden we aan tegen Altior JO13-2. Waarbij we gelukkig hulp krijgen van Jens en Melle om toch nog wat wissels te hebben. Dit team kennen we al, ook in de 2e fase hebben we tegen ze gespeeld en zijn ze achter ons en ARC 3e geworden in de poule. En hoewel we een op papier eenvoudige overwinning behaalden (5-0), was dit zeker geen slecht team en hadden we er meer moeite mee dan de uitslag deed vermoeden. Kijken wat we vandaag kunnen doen en of we de 3e fase goed kunnen starten!

Zo'n eerste wedstrijd na lange tijd is altijd een beetje wennen weer, zo ook vandaag. We zijn wel fanatiek en fel genoeg en kunnen Altior aardig onder druk zetten, maar aan de bal is het allemaal een beetje stroperig en onwennig nog. Hierdoor komt het combinatiespel wat we zo graag willen zien er niet goed uit. Het veld overwicht is er al vanaf de start, maar uitgespeelde kansen levert dit nog niet op. Zo kabbelt het eerste deel van deze wedstrijd een beetje voort op dezelfde wijze, we zijn veel op helft van Altior maar echt doorkomen lukt niet echt. En bij de keren dat het wel lukt missen we de rust en overtuiging om Altior echt pijn te doen. Het lukt de tegenstander niet om onder de druk uit te komen, zo zijn ze maar heel sporadisch op onze helft te vinden. En toch, en toch weten ze uit hun eerste kans ook meteen een doelpunt te maken en zo op voorsprong te komen. Aan hun linkerkant gaat iemand vanaf eigen helft op avontuur, niet goed ingrijpen en die speler staat pardoes randje zestien en kan uithalen en keeper Tygo is kansloos. Dat is nog eens het deksel op de neus krijgen!

Gelukkig heeft ons team al vaker laten zien dat ze zich niet zomaar gewonnen geven, dus het gaat een versnelling hoger. We proberen nog meer druk vooruit te geven en Altior nog meer vast te zetten. Dat lukt en op een gegeven moment hebben zij geen middenveld meer, die staan tegen hun verdedigers aan waardoor wij alle ruimte hebben op het middenveld. De consequentie is wel dat het rondom onze aanvallers wel heel druk wordt en de ruimtes daar dus enorm klein. Dat maakt het nog moeilijker om er door te voetballen, zeker als we niet goed genoeg de zijkanten gebruiken. Uiteindelijk weten we toch de redelijk snel na de achterstand de gelijkmaker te maken. Niet door een weergaloze aanval, wél door goed doorgaan en niet opgeven. Jens wordt een paar keer geblokt maar geeft niet op en gaat door en uiteindelijk weet hij oog in oog met de keeper de bal binnen te schieten, 1-1! Dik verdiend en de manier hoe het doelpunt gemaakt wordt, past perfect in hoe de wedstrijd zich af speelt.....Met de 1-1 zoeken we de kleedkamer op. Met de inzet en gedrevenheid is niks mis, maar het voetbal, daar kunnen we nog wel wat verbeteren.

Na de limo en wat aanwijzingen zijn we helemaal klaar voor de tweede helft. Ook Altior is dat, alleen de scheidsrechter laat nog even op zich wachten. Als die er ook eenmaal is beginnen we vol goede moed aan de tweede helft. We hoeven niet lang te wachten op de eerste kansen, want die volgen al snel. Het lijkt erop dat we wat beter uit de kleedkamer gekomen zijn en proberen nu de verdediging van Altior kapot te spelen. Via de spitsen kunnen we een paar keer goed combineren en uit één van die aanvallen schiet Felix ons op voorsprong, 1-2! Na dit doelpunt volgt er een hele rommelige fase waar zowel wij als Altior de bal niet lang in de ploeg kunnen houden en het meer op een flipperkast lijkt dan een fatsoenlijke voetbalwedstrijd. Altior profiteert hiervan en uit de kluts komen ze zomaar op 2-2. Altior zet vervolgens alles op alles, maar daarmee spelen ze ons ook een beetje in de kaart, juist als er ruimte komt hebben we de spelers om daarvan optimaal gebruik te maken. Want binnen een paar minuten maken we uit de omschakeling zowel de 2-3 als de 2-4 en twee keer is het Felix die het doelpunt maakt. Na dat laatste doelpunt laten we ons toch weer verrassen en kan Altior de aansluiting weer vinden, 3-4! Ze doen nog een schepje bovenop het alles of niks voetbal, maar dat wordt direct afgestraft als Felix met een fraaie steekbal diep wordt gestuurd en het bij Altior vervolgens helemaal open ligt. Één op één met de keeper maakt hij geen fout en de 3-5 is een feit. Nu blijven we beter bij de les en geven de tegenstander geen kans meer om terug te komen. De laatste 5 minuten komt de overwinning niet meer in gevaar en zo schrijven we de eerste 3 punten van deze fase bij.

Beetje gekke wedstrijd, waarin we het veldoverwicht niet hebben kunnen uitdrukken in een hogere score. Daarbij gaven we sommige doelpunten wel heel makkelijk weg, waardoor het al met al toch een hele spannende wedstrijd werd. Op sommige momenten moeten we ook gewoon wat slimmer zijn, in het positioneren en in de keuzes die we maken zowel aan de bal als zonder bal. Op naar de volgende!