Alphen JO13-2
Alphia JO13-2
18-11-2023
9 - 0

Vandaag mogen we op ons eigen hoofdveld aantreden tegen Alphia JO13-2. Deze ploeg kennen we al uit de eerste fase. In die wedstrijd gingen we er met een 6-0 overwinning vandoor, reken maar dat Alphia dat vandaag recht wil zetten. Daar moeten we dus wel op bedacht zijn, maar als we vandaag minstens dezelfde inzet tonen als de tegenstander, moet het mogelijk zijn ook nu weer op basis van onze kwaliteiten de wedstrijd naar ons toe trekken. We zullen zien hoe dat uit pakt!

De start van Alphia is in ieder geval heel fel. Zij zijn inderdaad gekomen om wat recht te zetten en proberen ons vroeg vast te zetten. Zelf komen we niet in ons spel, de rust aan de bal ontbreekt waardoor het voetbal moeizaam en stroperig verloopt. Achterin hebben we het wel redelijk onder controle, dus Alphia weet niet tot echt grote kansen te komen. Zelf weten we wel gevaarlijk te worden met balletjes achter de Alphia verdediging waar Felix een paar keer kan ontsnappen. De Alphia keeper is echter heel attent en komt regelmatig ver zijn doel uit om die ballen met een sliding te onderscheppen. Langzaam maar zeker gaat de Alphia storm wat liggen, of beter, we komen zelf beter in ons spel en vinden steeds vaker de vrije man. Hierdoor lukt het Alphia minder vaak om in de duels te komen en hun fysieke kracht te benutten (de gemiddelde leeftijd en gemiddelde lengte bij de Alphianen is wel wat hoger dan bij ons).

De eerste echt grote kansen dienen zich ook aan, maar we zijn al in de laatste 10 minuten van de eerste helft als we eindelijk de ban weten te breken. Het is een beetje rommelig, maar uiteindelijk belandt de bal via Timo bij Omar, die laat de keeper voor de eerste keer vissen, 1-0! Dit zetje hadden we net nodig, want nu volgen de kansen zich in rap tempo op. Het duurt dan ook niet lang voordat de 2-0 er ook al in zit. Maäseya bedient Luuk en die schiet vervolgens. Niet helemaal onhoudbaar, maar toch bolt het net. Voor de rust weten we de score nog wat op te hogen. Jip ontvangt een afgeslagen bal, dribbelt wat op, twijfelt tussen schieten en voorgeven maar besluit toch tot het eerste. Dat schot valt prachtig over de keeper het doel in, 3-0! Met deze stand zoeken we de kleedkamer op voor een dik verdiende limo.

De laatste fase van de eerste helft zag er prima uit, gewoon op die manier door blijven gaan voetballend. Wel even alert zijn meteen aan het begin van de tweede helft want Alphia zal waarschijnlijk wel met een alles of niks poging gaan komen en net zo willen stormen als ze aan het begin van de wedstrijd deden. Voor ons zaak om snel die 4-0 binnen te prikken en de wedstrijd definitief te beslissen. En zo geschiedde. Al snel in de tweede helft kan Felix de 4-0 binnen schieten en vanaf dan is het verband uit het Alphia spel, ontstaat er veel ruimte en kunnen we met speels gemak en goed voetbal de kansen aaneen rijgen. De 5-0 komt van de voet van Timo op aangeven van Luuk, Felix maakt niet veel later zijn tweede op aangeven van weer Luuk voor de 6-0. De 7-0 maakt Luuk zelf, na een matige uittrap van de Alphia keeper. Felix maakt de 8-0 op aangeven van Dexx en het slotakkoord is voor Tygo van Wissen. Die ontvangt de bal van Maäseya en krult met zijn linker de bal met veel gevoel in de lange hoek en bepaalt de eindstand op 9-0. Die uitslag had misschien ook nog wel hoger kunnen zijn, maar er wordt dan uiteindelijk toch een beetje teveel voor eigen eer gespeeld, om toch zelf nog een doelpuntje mee te pakken i.p.v. rustig de aanvallen uitspelen. Misschien ook wel logisch als je al ver voor staat.

Toch een vrij lastige eerste 20 minuten, maar daarna vonden we ons ritme en konden we vrij eenvoudig uitlopen naar een grote uitslag. Het opbouwen van achteruit gaat steeds beter, zeker lager op het veld, in de beginfase van het spel. Het samenspel tussen keeper en verdedigers gaat prima, waardoor we goed onder druk uit kunnen voetballen. Wel hebben we soms nog moeite om dit ook hoger op het veld toe te passen en soms weten we de middenvelders en aanvallers nog niet goed te bereiken. Sneller de bal laten gaan en minder dribbelen is dan het devies, maar dan wordt er natuurlijk ook wel verwacht dat er bewogen wordt zonder bal. Kortom, het gaat de goede kant op, maar kan altijd beter!