De volle buit

01-01-1970
01:00

Na een aantal zaterdagen vrij ivm vakantie, nu weer voor het echie. Tegenstander vandaag is Nieuwkoop. En die kennen we vrij goed, want in vorige competities hebben we daar ook al tegen gespeeld en oefenen hebben we ook al tegen ze gedaan in het verleden. Altijd gewaagde potjes, hoewel we van onze kant wel een stijgende lijn in resultaten hebben laten zien. Maar in ieder geval geen koekenbakkers, want ze hebben een paar leuke, behendige en snelle spelertjes.

Zoals altijd is scherp beginnen heel belangrijk en dat hadden de jongens goed in hun oren geknoopt. Want meteen na het eerste fluitsignaal zetten we Nieuwkoop onder druk. Daar hadden ze veel moeite mee want ze kwamen amper van hun eigen helft af. Telkens zetten we ze goed vast zodat ze niet aan voetballen toe konden komen. En zelf deden we dat wel goed. Als team, elkaar helpen, bewegen zonder bal om ruimte te maken voor iemand anders, elkaars problemen en foutjes oplossen. Eigenlijk precies wat de vorige competitiehelft wel eens ontbrak, zat er nu wel in. Het enige wat nog ontbrak waren doelpunten. We vergaten onszelf tot nu toe te belonen voor het goede spel, want de kansen of mogelijkheden waren er best wel. Dat de 1-0 uiteindelijk een eigen doelpunt was uit een corner van Maik, was dan ook een logisch gevolg van het spelbeeld. In ieder geval, het eerste kwart waren we gewoon heer en meester. Nieuwkoop had weinig in te brengen en de 1-0 was dan ook een karige afspiegeling van de krachtsverhouding.

Hoe anders was het tweede kwart, alles wat we zo goed deden, liep nu minder goed. Discipline om mee terug te verdedigen was minder, teveel zelf lopen met de bal, te weinig beweging zonder bal. En bij Nieuwkoop hadden ze er een schepje felheid bovenop gegooid. Wat eerlijkheidshalve soms wel resulteerde in vliegende tackles die over de rand waren en ook slachtoffers maakten. Misschien waren we nog wel de betere partij, maar niet meer zo duidelijk en Nieuwkoop kwam er steeds vaker gevaarlijk uit. Heel verrassend was het dan ook niet dat ze vlak voor rust de gelijkmaker binnen konden schieten. Keano had daarvoor al een paar keer handelend op moeten treden, maar op deze inzet was hij kansloos.

In de rust wat bemoedigende woorden, gewoon doen wat het eerste kwart werd gedaan en dan zouden we hier alsnog met 3 punten van het veld stappen. En vol goede moed er weer tegenaan. Maar we kregen al snel het deksel op de neus. Gevaarlijk balverlies op het middenveld en de 1-2 lag er al snel in. Dat moesten we even verwerken, want Nieuwkoop bleef dreigend maar Keano en de verdedigers Berat, Younes en Thijs hielden de schade verder beperkt. Na weer een flinke tackle van Nieuwkoop kregen we een vrije trap. Het was een beetje ver, maar Maik probeerde het toch en schoot de bal knap hoog in de hoek achter de keeper! 2-2.

Meteen kwam er weer meer beleving bij de jongens en het niveau en snelheid ging weer een tandje omhoog. Nu wel weer wat we het eerste kwart zagen, discipline, bereidheid en goed voetbal. Toen Maik snel na de 2-2 ook nog eens de 3-2 op weergaloze wijze binnenschoot, waren de rollen weer compleet omgedraaid. We waren weer de baas op het veld en Nieuwkoop kwam er veel minder aan te pas. De 4-2 was een mooie aanval waarbij Maik het overzicht behield en Bas vond, die vervolgens heel rustig de bal langs de keeper in het hoekje schoof. Bij de 5-2 waren de rollen omgedraaid, mooie loopactie van Bas op het middenveld die daardoor helemaal vrij kwam in een zee van ruimte, de bal kon ontvangen op Maik diep kon geven. Maik kun je wel voor zo'n klusje op pad sturen en die scoorde dus prima.

Het middenveld met Shaquil, Jay en Bas was nu compleet in onze handen, alleen uit vrije trappen en corners kon Nieuwkoop heel soms nog gevaarlijk worden. Eén zo'n vrije trap werd wel heel kunstig binnen gewerkt, waardoor het nog 5-3 werd. Maar de meeste kansen waren nog voor ons, zo kon Maik nog een keer alleen op de keeper af, maar die had een weergaloze redding in huis en bleef het uiteindelijk 5-3.

Goede overwinning, verdiende overwinning en een echt team gezien dat er met zijn allen voor wilde gaan, óók bij 2-1 achterstand. Elkaar de bal gegund, bereidheid om zogenaamde vuile meters te maken en werk voor elkaar op te knappen. Iets wat in de eerste competitiehelft misschien te vaak ontbrak. Kortom uiteindelijk een prima pot waardoor we voorlopig nog steeds volle buit hebben met 9 punten uit 3 wedstrijden.