Valken'68 JO13-1
29-08-2020
2 - 0

Scheidsrechter:   T. (Teun) van Rijn

Na een paar trainingen en een geïmproviseerde oefenwedstrijd begint vandaag het echte werk. Valken ’68 komt op bezoek voor de eerste wedstrijd in de korte bekercompetitie. Na het vroegtijdige eindigen van afgelopen seizoen snakken de boys weer naar competitie. Ze zijn gretig, fris en scherp.

Pak de kern van de JO13-1 van vorig jaar, aanvullingen uit andere teams en een paar aanwinsten van buitenaf, al dan niet met eerdere historie binnen onze mooie vereniging, en er staat een mooi team waar veel voetbal inzit. Vorige week was dat al bij vlagen zichtbaar in de oefenpot tegen de JO15-1, nu zaak om dat door te trekken. Aan trainers Pieter en Edu de mooie taak om deze talentvolle groep zich verder te laten ontwikkelen, alle poppetjes op de juiste plek te zetten en er een hecht team van te smeden, maar dat is ze wel toevertrouwd.

Met bijna een compleet team, alleen Stan was er nog niet bij (Stijn was zelfs eerder terug van vakantie en we doen net alsof dat speciaal voor deze wedstrijd was), begonnen we de wedstrijd. Op voorhand zou je denken dat het een pittig karwei zou worden, Valken ’68 is immer ingedeeld in de 1e klasse, maar na het eerste fluitsignaal bleek al snel dat we de bovenliggende partij waren. De bal ging van voet tot voet en het positiespel zag er op veel momenten goed verzorgd uit. Natuurlijk soms nog wel wat misverstandjes maar dat is logisch. Het spel speelde zich dus voornamelijk op de helft van de tegenstander af al misten we een beetje diepgang, de spitsen Younes, Adhanom en Shaquil kwamen graag in de bal i.p.v. de ruimte achter de verdediging van de tegenstander te zoeken en ook de middenvelders Bas, Adam en Geovanni gingen er niet vaak “overheen”, zoals dat dan zo mooi heet. Wel bleven ze elkaar goed zoeken, om op die manier de organisatie van de tegenstander kapot te spelen. Langzaam maar zeker ontstonden daaruit toch ook de eerste kansen en het onvermijdelijke doelpunt viel dan ook. Vanaf randje zestien was het Bas die de bal over de keeper hoog het doel in schoot! Ban gebroken en nu op zoek naar meer. Na een gedwongen wissel, Geovanni had wat last van zijn knie en werd vervangen door Mick, werd de druk nog verder opgevoerd. Een vrije trap van Adhanom miste net de kracht en Adam had pech dat zijn puntertje net op de paal belandde.

En waar was Valken ’68 dan verder in dit verhaal? Nou niet vaak op onze helft in ieder geval, keeper Nizar had bijzonder weinig te doen behalve wat terugspeelballen. De verdediging, met in het centrum Berat en Jay en op de vleugels Daan en Amine, hadden alles prima voor elkaar. Ze hebben werkelijk geen een kans weggegeven en totale controle mede ook door goed verdedigen en druk zetten voorin en op het middenveld. Het enige jammere is dat we zelf de eerste helft ook niet meer tot scoren konden komen, waardoor we gingen rusten met een krappe 1-0 voorsprong. Ondanks het overwicht is dat toch altijd een gevaarlijke tussenstand, dus helemaal gerust zijn we er nog niet op.

De tweede helft dan, wat omzettingen en wissels. Adam en Daan werden vervangen door Stijn en Rayhan. Rayhan op de plek van Daan linksachter, Stijn in de spits en Adhanom zakte terug naar de nummer 10 positie. Jay kreeg verder de opdracht wat voor zijn verdediging te gaan spelen. Eigenlijk meteen na het fluitsignaal voor de 2e helft werd duidelijk wat we de 1e helft ondanks ons overwicht mistten, diepgang! Dat kun je aan Stijn wel overlaten. Het spelbeeld was nu anders dan de eerste helft. Hadden we daar complete controle achterin en op het middenveld, maar nog niet te veel uitgespeelde kansen, nu regende het kansen. Dat had dan weer wel als consequentie dat we controle op het middenveld en achterin wat kwijt waren en daardoor ook wat meer weggaven, ook door wat slordigheidjes trouwens. Waar Nizar in de eerste helft niks te doen had, nu moest hij toch een paar keer handelend optreden. Maar ook 1 op 1 was hij telkens de baas. Aan de andere kant intussen, kwamen we een paar keer goed door, maar stond het vizier niet op scherp. Het spel golfde nu wat meer op en neer, waarbij we wel nog steeds de dominante ploeg waren. Langzaamaan werd het spel ook wat slordiger en vergaten we te voetballen en elkaar te zoeken zoals de eerste helft wel gebeurde. Spanning bij de toeschouwers nam ook wat toe, totdat Stijn weer eens diep kon, alleen op de keeper af ging en koelbloedig afrondde, 2-0! Het was nu niet lang meer, het werd af en toe toch nog wat billenknijpen maar hielden het doel schoon. Ook zelf kregen we nog grote kansen op meer, maar Stijn raakte de paal en Bas schoot nog rakelings voorlangs zodat 2-0 ook de eindstand was.

Leuke eerste test, 2 verschillende helften gezien. Waarbij bij de 1ehelft totale controle en de 2e helft spectaculairder met iets minder controle. Op naar de volgende!