Leren door te proberen

Alphen JO10-1
Olympia JO10-5
06-11-2021
6-12

Zaterdagochtend 6 november 2021 gaat de boeken in als een oefenwedstrijd met twee kanten van één medaille.

Op een frisse en vroege zaterdagochtend staat iedereen stipt om 08.00 uur klaar en gaan we op weg naar de kleedkamer. Ruim op tijd want er valt wat uit te leggen over deze oefenwedstrijd en het idee daarachter van de trainers.

Maar voordat we in de kleedkamer terecht komen is er een heel communicatie traject aan vooraf gegaan. De KNVB had gedacht om de Jo10-1 gelijk na 1 wedstrijd in de tweede fase direct vrijaf te geven. Gelukkig dachten de trainers en de spelers daar anders over en is er een volle week aan mailverkeer met 16 verenigingen nodig geweest om een fijne oefen tegenstander te treffen. Alle lof daarvoor gaat uit naar onze tegenstanders uit Gouda van Olympia. Dank voor het onderling helpen regelen van een onderlinge oefenwedstrijd. Sportief!

In de kleedkamer gaat de knop om! De bespreking is anders als anders, we gaan het vandaag helemaal anders doen. De opstelling is nog steeds keeper - 2-1-2 Maar…. nu komt de aap uit de mouw: Thijs gaat op doel, onze aanvallers gaan meemaken wat het is om verdediger te zijn, Remi gaat als nieuweling gelijk het diepe in en speelt mid-mid op het middenveld last but not least gaan onze verdedigers leren aanvallen. Daar zit het hoofddoel van vandaag we gaan leren hoe het is op andermans positie, wat gaat er goed en wat kan er beter, welke handelingen zijn top en bij welke actie kan ik (lees: veld of doel speler) een tip gebruiken.
Tweede les die in deze oefenpot verborgen zit is elkaars fouten ( die ongetwijfeld gaan plaatsvinden) accepteren en positief te coachen onderling.

De opstelling voor de eerste helft wijkt af van de bekende formatie. Thijs op doel,Ömer als linkerverdediger, Ezra rechts in de verdediging, Remi mid-mid, Bas als linkeraanvaller en Miraç als rechteraanvaller en Michel samen met Noud starten als wisselspelers. Teamtaken zijn uiteraard onveranderd: Verdediger = veroveren, Aanvaller = scoren, Middenvelders moeten beide doen. Zoveel mogelijk op de helft van de tegenstander voetballen. Geniet van het oefenpotje, fouten maken is niet erg is juist goed want dan kunnen we leren! En als alles toch goed gaat, gaan we wat…?. De aftrap is om 08:30 uur dus daar klinkt de yell “ - WINNEN!”

De oefenwedstrijd kort samengevat:
Vanaf de aftrap toont AVV dat het met samenspel de wedstrijd onder controle heeft alleen door de vreemde posities is het veel zoeken naar oplossingen. Geeft niks er zijn de hele wedstrijd ook hele mooie creatieve voetbal oplossingen gevonden;
Het is Olympia dat lekker vrijuit kan voetballen en regelmatig met afstandsschoten bij ons weet te scoren. Goede les dat veroveren van de bal vroeg moet beginnen;

De wedstrijd is na 50 intensieve minuten gespeeld en we hebben terecht met 6 tegen 12 verloren maar ook heel veel gewonnen:
we zijn de hele tijd positief naar elkaar geweest en;
sportief richting de tegenstander;
we hebben geleerd dat effectief verdedigen een kunst is;
dat opbouwen vanaf de keeper samenwerking nodig heeft;
dat middenvelder spelen heel veel energie kost als je dus passing, veroveren, acties maken en scoren naast veel loopwerk allemaal moet uitvoeren;
dat scoren helemaal niet zo makkelijk is als het lijkt, schiet je hard en minder zuiver of schiet je zuiver en minder hard, hoog en laag maakt ook nog eens veel uit.

Kortom wat een leermomenten feest! Nogmaals dank aan Olympia uit Gouda voor het meehelpen aan deze mooie oefenpot! Dank aan alle spelers voor een sportieve wedstrijd waarbij er toch ook nog maar mooi 6 keer is gescoord. Klasse.

Volgende keer, ja de volgende keer dan gaan we positief coachen en respect voor elkaar als nog hechter team samenwerken, samen voetballen en samen de wedstrijd WINNEN!

Volgende week nieuwe kans: zaterdag 13 november spelen we UIT bij ROAC jo10-2 om 10:15 uur!
 

Verslagen

Terug naar boven