Alphen JO11-2
ASW JO11-1
29-10-2022
3-5

Na ons kampioenschap in de 3e klasse wilden we met het oog op de 2e fase ook wel eens weten hoe het ons zou af gaan tegen een tegenstander van een klasse hoger. De verwachting was natuurlijk dat we in de komende fase ook hoger zouden gaan spelen, maar helaas dacht de KNVB daar toch anders over. In ieder geval, vandaag is de tegenstander ASW JO11-1, een middenmoter in de tweede klasse. Eens kijken of we die ook een beetje partij kunnen bieden vandaag!

Met precies 8 en dus zonder wisseltjes vangen we de strijd aan. Meteen is duidelijk dat het tempo wat hoger ligt dan dat we gewend zijn. ASW zet ons onder druk en we hebben even tijd nodig om ons aan te passen en in ons spel te komen. De kansjes die ASW krijgt zijn nog niet aan ze besteed, aan de ene kant door goed keeperswerk van Tygo, maar eerlijkheidshalve ook doordat de spitsen van de tegenstander nog niet echt scherp zijn. Langzaam begint het bij ons nu ook wat beter te lopen en we melden ons vaker op de helft van de tegenstander. Toch is het uiteindelijk ASW die de eerste goal weet te maken waardoor we op 0-1 achter komen. Maar we laten het er niet bij zitten en vanaf dat moment ontstaat een evenwichtige wedstrijd, waarbij er kansen zijn aan beide zijden. ASW speelt het in de laatste fase een paar keer heel mooi uit, maar verzuimt zichzelf te belonen. Zelf missen we net de rust in de laatste fase om tot dergelijke uitgespeelde kansen te komen maar met afstandsschoten en gevaarlijke corners weten we hun keeper toch ook aan het werk te zetten. De gelijkmaker volgt ook, wanneer een lange bal van Dexx bij Ruben belandt, zijn voorzet wordt door Luuk bij de eerste paal netjes binnen getikt. 1-1 en tijd voor de eerste time-out.

Gewoon lekker doorgaan waar we mee bezig zijn, iets minder lopen met de bal en sneller de pass geven. Er is daar ruimte voor, zeker in de omschakeling. Waar ASW zeker aan het begin van de wedstrijd duidelijk de bovenliggende partij was, lijkt het erop dat het spelbeeld iets in ons voordeel begint te kantelen. ASW heeft nog wel vaak de bal, maar zijn veel minder gevaarlijk. Ryan, Dexx en Sam hebben de aanvallers aan de ketting en er wordt goed meeverdedigd door Stijn en de aanvallers wanneer hun mannetje mee ten aanval trekt. Dat doet de laatste man van ASW ook veelvuldig, maar dat betekent ook veel ruimte voor Luuk in de omschakeling. Daar profiteren we dan ook van als Dexx de bal onderschept en de ruimte ook ziet. Luuk maakt direct zijn loopactie in de diepte en het balletje van Dexx is precies goed waardoor Luuk alleen op de keeper af kan. Die komt snel uit om zijn doel te verkleinen maar had niet gerekend op de oplossing die onze spits in gedachten had, want die schept de bal met zijn rechter over de keeper en met een mooie boogbal belandt de bal in het netje, 2-1! Met deze stand zoeken we de kleedkamer op voor een verdiende limo en wat rust.

We passen een wisseling toe in de opstelling, Sam en Stijn wisselen van plekje om te zien hoe dat vandaag uit pakt. Voor de rest blijft alles het zelfde. Gewoon hetzelfde spel, dezelfde organisatie en dezelfde inzet laten zien, dan kunnen we misschien echt doordrukken. Maar dat loopt aan het begin van de tweede helft toch even wat anders. De tegenstander gaat meteen op zoek naar de gelijkmaker en drukt ons achteruit. Ook zij hebben een wisseling doorgevoerd waardoor hun middenveld wat meer solide is. Ook hun nieuwe laatste man schuift niet meer in, als antwoord op onze snelle uitbraken van de eerste helft. Al snel liggen de eerste twee doelpunten van ASW er al in en het dreigt op dit moment wel een beetje in te storten. Maar langzaam weten we ons toch weer wat te herpakken en kunnen we zelf ook weer aan aanvallen denken. Het spelbeeld is nu weer evenwichtiger en dit levert ook kansjes op voor o.a. Ruben en Marijn, maar zij weten alleen het zijnet te vinden. De gelijkmaker volgt alsnog als Sam de bal bij Luuk krijgt. Die passeert een mannetje en haalt vlammend uit om de keeper kansloos te laten, 3-3! Dit derde kwart blijkt erg doelpuntrijk te worden, want ASW weet de 3-4 ook nog te maken binnen deze 15 minuten.

Nog 1 kwartje te gaan om te proberen gelijk te komen, maar dat zal niet makkelijk worden. Er zijn wat pijntjes en de vermoeidheid begint ons ook parten te spelen. Dat blijkt ook wel, want we hebben het steeds moeilijker om ASW van ons doel te houden en met soms kunst en vliegwerk gaat de bal er niet in. ASW weet ons achterin soms goed uit elkaar te spelen. Af en toe komen we er nog wel uit, maar we hebben niet meer echt de kracht en scherpte om toe te slaan. Met nog 1 goal bepaalt ASW de eindstand vervolgens op 3-5.

Gezien het spelbeeld over de gehele wedstrijd een terechte uitslag, maar we hebben ook zeker fases in de wedstrijd gehad waarbij we de tegenstander de wil konden opleggen en pijn konden doen. Alleen andersom was dat net wat meer, vooral in de tweede helft. Al met al een prima oefenpot, tegen een leuke en goede tegenstander (beste die we tot nu toe dit seizoen gehad hebben) die we goed partij hebben geboden. De vraag of we een klasse hoger hadden kunnen spelen kunnen we dan ook volmondig met ja beantwoorden.