Nicolaas Boys JO11-1
Alphen JO11-2
25-03-2023
0 - 3

Deze winderige ochtend gaan we op pad naar Nieuwveen, waar de plaatselijke Nicolaas Boys JO11-1 zal aantreden om te proberen ons zonder punten huiswaarts te laten gaan. We kennen deze tegenstander, in de vorige fase gingen we met 4-6 onderuit en we weten nog dat ze twee zeer snelle, handige en daardoor gevaarlijke spitsen hebben. Zaak dus om deze twee goed aan banden te leggen, zelf lekker te gaan voetballen en dan kunnen we misschien dit keer met een goed resultaat weer terug naar Alphen.

De wedstrijd begint en we hebben deze eerste helft wind in de rug. Dat is wel iets waar we rekening mee moeten houden. Het heeft een voordeel, voor Nicolaas Boys is het moeilijk om bij ons doel in de buurt te komen. Dat zal echt combinerend over de grond moeten, want hoge ballen komen niet ver. Hierdoor lukt het ons vrij aardig om Nic. Boys op hun eigen helft te houden en we kunnen goed vroeg druk zetten zoals we graag willen. Het is jammer dat we niet wat zuiverder in onze passing zijn, zeker op het middenveld is er ruimte genoeg om lekker positiespel te spelen en te combineren. Het heeft ook een nadeel, verre ballen en dieptepasses zijn vaak veel te hard waardoor die zomaar over de achterlijn of zijlijn rollen. De tegenstander houdt veel mensen achterin, rond spits Luuk is het vaak heel druk, waardoor hij niet in zijn kracht kan komen. De kansjes komen dan ook van anderen, maar goals vallen nog niet. Totdat Sam halverwege het middenveld een vrije trap mag nemen. Met deze wind, gewoon op doel mikken, dan loopt er vanzelf wel iemand tegenaan. En dat gebeurt ook. Luuk staat voor de keeper om zijn zicht te beperken en Stijn zet zijn teen tegen de bal van Sam. Die bal ploft pardoes achter de keeper het netje in en de voorsprong is een feit, 0-1! Dat is een mooie opsteker, maar ondanks het veldoverwicht weten we niet nog vaker het doel te vinden dit eerste kwart.

In de time-out nog even wat tips en weer door voor het volgende kwart. Nicolaas Boys heeft blijkbaar ook wat tips gekregen en in tegenstelling tot het eerste kwart, staan nu beide goede aanvallers in het veld. Ze laten zich wat vaker op onze helft zien en krijgen wat kansjes. Gelukkig zijn ze wat wild in de afronding en staat Tygo vaak op de juiste plek. Zelf proberen we meer tot kort combinatiespel te komen. Even denken we dat Ryan scoort, maar het balletje gaat in het zijnet helaas. Toch weten we de voorsprong uit te bouwen, wanneer Sam een goede voorzet in huis heeft. Adam kan vervolgens de goal maken, 0-2! Dit is de stand waarmee we ook gaan rusten.

Bekertje limo en even uitrusten. De tweede helft moeten we goed rekening houden met de wind en vooral ook Tygo helpen wanneer hij de bal heeft. Probeer afspeelopties te geven dicht bij hem, zodat hij niet te vaak de lange val hoeft te geven. Ook rekening houden met Nic. Boys, want die zullen wel druk naar voren gaan geven om ons vast te zetten. Althans, dat zouden wij wel doen met wind mee. In de praktijk valt dat reuze mee. We krijgen achterin lekker de ruimte om op te bouwen en ook Stijn weten we op het middenveld goed te vinden. Het is jammer dat de keuzes in de laatste fase van de aanval niet altijd goed zijn, want regelmatig weten we ze goed uit elkaar te spelen met mooi combinatievoetbal. Alleen wordt er dan op het beslissende moment net even te lang door gedribbeld, gekozen voor een schot ipv een pass of is de pass onzuiver of de verkeerde kant op. De score loopt nog wel verder op als Stijn na balverlies goed doorzet en de bal weer weet te heroveren. Vervolgens vindt hij Luuk die kan afdrukken met een afstandsschot, 0-3! Nicolaas Boys stelt daar niet zoveel tegenover. Ze geven vaak de bal diep, maar zoals we zelf in de eerste helft al ervaren hebben zijn die ballen over het algemeen veel te hard en rollen ze 9 van de 10 keer over de achterlijn. Onze verdedigers hebben de boel verder goed in de tang, precies zoals we van te voren afgesproken hadden.

Het laatste kwart dan. Er ontstaat nog meer ruimte voor ons, Nic. Boys valt uit elkaar in 2 linies, een verdediging en een aanval. Dat levert op het middenveld een enorme ruimte op, waarin we lekker kunnen voetballen en dat ook vaak genoeg doen. Maar het manco van de eerdere kwarten zet zich door in dit vierde kwart. Verkeerde keuzes en onzuivere passing, waardoor de score niet verder op loopt. Terwijl dit gezien het kwaliteitsverschil in veldspel makkelijk had gekund. Nic. Boys wordt nog wel gevaarlijk, maar dat komt meer dan onszelf dan door de tegenstander. Tygo levert een balletje in, zodat hij daarna nog even een hele mooie redding kan uitvoeren :). Alle kansen en mogelijkheden die we zelf nog krijgen zijn niet aan ons besteed, zodat we de wedstrijd met een 0-3 overwinning ook afsluiten.

We zijn vandaag goed omgegaan met de omstandigheden en hebben een mooie overwinning behaald. De crux was vandaag het uitschakelen van de aanvallers van de tegenpartij en vervolgens zelf durven voetballen. Dat is goed gelukt, al had, zeker gezien de tweede helft, de score ook makkelijk nog hoger kunnen uitvallen al hadden we betere keuzes gemaakt en al was de passing zuiverder geweest. In ieder geval lekker dat we weer eens 3 puntjes kunnen bijschrijven in een competitiewedstrijd!