Wervelende eerste helft, maar het werd nog onnodig spannend.

Alphia JO11-1
Alphen JO11-2
22-04-2023
4 - 6

Vandaag treden we aan tegen Alphia JO11-1. Een bekende tegenstander, want die zijn we in een vorige fase ook al tegengekomen. Van die wedstrijd weten we nog dat we met een 3-0 voorsprong gingen rusten en uiteindelijk met de hakken over de sloot een overwinning er uit konden slepen (3-2). Vandaag was het plan om dat anders te doen, maar zoals zo vaak met plannen, die komen niet altijd uit!

De wedstrijd werd in gang geblazen door de scheidsrechter en al snel waren de intenties van Alphia duidelijk. Die wilden aanvallen. Prima, want dat leverde ons veel ruimte op in de omschakeling. Zo ontstond er een open wedstrijd waarbij Alphia best vaak met veel spelers in onze 16 kon komen, maar we zelf met een paar goede passes snel aan de andere kant voor hun doel stonden. Dat leverde ook al diverse schietkansen op, maar het vizier stond niet op scherp. Totdat Luuk de bal recht voor het doel ontving, het overzicht bewaarde en kon afleggen op Marijn. Voor hem een mooi klusje om het af te maken en dat gebeurde dan ook, 0-1! Dit was het sein voor een hele sterke fase van onze kant, die eigenlijk tot de rust heeft aangehouden. Alphia had wel redelijk vaak de bal, maar wanneer we hem konden veroveren rolden de mooiste combinaties over het veld en stonden we in no time voor de Alphia keeper. Voor de eerste time-out wisten we onze voorsprong te verdubbelen toen Stijn op mooie wijze een voorzet van Ryan achter de keeper schoot. Verder kwamen we dit eerste kwart niet.

Weinig op en aanmerkingen in de time-out, gewoon zo verder gaan dan komen de doelpunten vanzelf. En dat gebeurde dan ook al snel toen Ruben diep gestuurd werd door Stijn, hij maakte zijn actie en schoot de bal achter de keeper voor de 0-3. We hadden de Alphia aanvallen nu beter onder controle en konden vaak op het middenveld de bal alweer veroveren. Bij zo'n omschakel moment bediende Sam Noé. Noé bleef koel, ging op het doel af en maakte de 0-4. Aanval op aanval volgde nog, maar het enige minpuntje, als je daarvan kunt spreken, is het uitblijven van doelpunten. Vlak voor de rust viel er dan toch nog eentje, toen Luuk een afgeslagen bal vanaf de rand 16 het doel in schoot.

Mooie voorsprong, niks aan de hand en lekker zo door de tweede helft zou je denken. Nog wel even aangestipt dat we er nog niet zijn en er veel kan gebeuren in 30 minuten dus het is van belang dat we zorgen dat Alphia niet terug in de wedstrijd kan komen. Iedereen had het begrepen zeiden ze. Dus vol goede moed de tweede helft in. Maar dat liep even niet zo lekker als gedacht. Het goede spel van de eerste helft was totaal verdwenen, wat op zich niet een heel erg probleem is met de ruime voorsprong. Maar ook de organisatie achterin haperde. Plots werd er niet meer meegelopen met de man, gaven we veel passes achterin zo aan de verkeerde kleur en waren we niet doortasten genoeg in ons verdedigen. Dat leverde voor Alphia de 1-5, 2-5 en 3-5 op binnen een tijdsbestek van 7 a 8 minuten. Tijd om in te grijpen en dat gebeurde dan ook, met wat wisselingen werd geprobeerd de verhoudingen van de eerste helft weer te herstellen. Dat had ook enig effect, want hoewel het veldspel niet zo sprankelend meer was als de eerste helft, kregen we wel weer meer controle over de Alphia aanvallen. Zonder verdere schade kwamen we aan bij de laatste time-out.

Het was wel duidelijk, Alphia was op zoek en wilde meer. Maar als we snel zouden kunnen scoren in het laatste kwart ging die hoop wel weer liggen ook. En zo geschiedde, Ruben werd weggestoken door Stijn en bleef beheerst om de 3-6 binnen te schuiven. De Alphia storm was gaan liggen. Hoewel ze het nog wel probeerden, was het zonder veel overtuiging en overleg. Zelf kwamen we nog vaak zat in scoringspositie of hadden we kans om het uit te spelen, helaas maakten we nu juist niet de juiste keuzes zoals we de eerste helft wel deden. Aan het einde van de wedstrijd maakte Alphia dan nog de 4-6 voor de statistieken, maar dat was het dan ook.

Een wedstrijd met 2 gezichten, waarbij we de eerste helft echt goed voetbal hebben laten zien met hele mooie aanvallen. Het begin van de tweede helft was alleen ver onder niveau waardoor we Alphia binnen 10 minuten geholpen hebben om weer terug in de wedstrijd te komen. Gelukkig hadden de omzettingen het gewenste effect en hebben we het uiteindelijk na de 3-5 weer redelijk eenvoudig uit kunnen spelen waar we eigenlijk ook weer verder hadden moeten weglopen bij Alphia. In ieder geval 3e winstpotje op rij, waardoor we weer in de bovenste regionen van de poule staan in de ranglijst.