Alphen JO13-2
ARC JO13-6
26-08-2023
21-1

Vandaag, zaterdag 26 augustus, is het dan zover. Na een lange zomervakantie hebben we de eerste trainingsweek weer achter de rug. Voor sommigen viel de inspanning niet mee, maar langzaam maar zeker gaan we aan de slag om iedereen in topconditie te krijgen voor het komende seizoen. Ook oefenwedstrijden dragen bij aan het (wedstrijd)fit worden. En zeker voor de "eerstejaars" is het belangrijk om te wennen aan het grote veld. Vandaar ook dat we vandaag een oefenwedstrijd ingepland hebben. We spelen tegen ARC JO13-6, waar we ook nog wat ex-teamgenoten van vorig seizoen tegen komen.

Vooraf verzamelen we even bij de scheidsrechter om de nieuwe regels door te nemen en nadat we als team onszelf nog even scherp gezet hebben gaan we snel aan de slag. Zo'n eerste wedstrijd is toch altijd even aftasten en wennen aan elkaar voor zowel de spelers als de technische staf. Tijdens de trainingen hebben we al wel gezien dat het een leuk groepje is dat ook qua karakters goed bij elkaar past, dat helpt goed mee in het zo snel mogelijk neerzetten van een echt team om de nodige successen in de competitie mee te behalen. Want ambitieus als we zijn mikken we natuurlijk op minimaal 1 kampioenschap dit seizoen. Goed, de wedstrijd dan. Alhoewel, wedstrijd, al na een paar minuten is duidelijk dat er van een wedstrijd niet echt sprake is. Het is eenrichtingsverkeer richting het doel van ARC. Wat als eerste opvalt is dat we elkaar al echt proberen te vinden met passes en combinaties en na een paar minuten vallen ook de eerste doelpunten al. We switchen naar een aanvallender systeem en Fender schuift als centrale verdediger door naar het middenveld. Halverwege de eerste helft zijn we al uitgelopen naar een 6-0 voorsprong. In deze fase komt ARC er wel sporadisch eens uit. Meestal zonder echt gevaar, maar één keer laten we ons toch verrassen wat uiteindelijk een penalty voor ARC oplevert. Keeper Tygo zit er ontzettend dichtbij en kan de bal bijna tegenhouden, maar toch valt de bal nog net in het doel en heeft ARC hun eretreffer in ieder geval te pakken. Zelf scoren we in het restant van de eerste helft nog 5 goals waardoor de ruststand uitkomt op 11-1.

Heel veel tactische aanwijzingen zijn er niet te geven in de rust, alleen dat we niet in de ARC chaos mee moeten gaan, maar gewoon ons eigen spel moeten blijven spelen. Gestructureerd, vanuit de eigen positie met de basisprincipes die we al sinds de JO8 aangeleerd krijgen, veld groot maken bij balbezit en veld klein maken bij balbezit tegenstander. Direct na rust is het al snel weer twee keer raak en gestaag loopt de score op. Iedereen wil nu een doelpuntje mee pakken dus het samenspel is wel wat minder dan in de eerste helft, wat ook logisch is. Scoren lukt nog wel aardig want de eindstand wordt uiteindelijk 21-1 waarbij het laatste doelpunt een ongelukkige eigen goal is.

Goed, hebben we veel geleerd vandaag? Niet echt. Was het leuk? In het begin misschien een beetje, maar uiteindelijk toch ook niet echt. Wel hebben we kunnen wennen. De spelers aan elkaar, de technische staf aan de spelers en de spelers aan de technische staf. En het was weer een stapje in het wedstrijdfit worden voor de komende potjes waar het er weer echt om gaat.